Wat is een REST API?

REST (Representational State Transfer) API is een van de meest populaire API-stijlen die wordt gebruikt in moderne webapplicaties. Het is een architectuurstijl die bepaalde richtlijnen en principes volgt om schaalbare en flexibele API’s te creëren.

Een REST API wordt beschouwd als RESTful als het voldoet aan zes belangrijke architecturale beperkingen, zoals voorgesteld door Roy Fielding in zijn proefschrift:

 1. Uniforme Interface: Dit principe vereist dat de interface tussen de client en de server uniform is. Dit betekent dat alle resources via dezelfde standaardmethoden kunnen worden benaderd, zoals GET, POST, PUT en DELETE.
 2. Stateless: RESTful API’s zijn stateless, wat betekent dat elke verzoek- en reactie-uitwisseling onafhankelijk is van eerdere interacties. De server slaat geen gegevens op over eerdere verzoeken van een bepaalde client.
 3. Cacheable: Om efficiëntie te bevorderen, kunnen serverreacties expliciet of impliciet als cacheable worden gemarkeerd. Dit betekent dat clients de respons kunnen opslaan en hergebruiken om toekomstige verzoeken te verminderen.
 4. Client-Server: RESTful API’s volgen het client-servermodel, waarbij de client en de server duidelijk gescheiden zijn. Dit maakt het mogelijk dat de client en de server onafhankelijk van elkaar kunnen evolueren en zich ontwikkelen.
 5. Layered System: Een RESTful API kan zich bevinden op meerdere lagen van de architectuur, zoals gateways, load balancers of proxies, zonder dat dit van invloed is op de communicatie tussen de client en de server.
 6. Code on Demand: Dit principe is optioneel en betekent dat de server code naar de client kan verzenden om extra functionaliteit uit te voeren. Dit wordt niet vaak gebruikt in RESTful API’s.

Wat maken REStful Api’s mogelijk?

RESTful API’s maken gebruik van HTTP-methoden om communicatie tussen clients en servers mogelijk te maken. Zo wordt de GET-methode gebruikt om gegevens op te halen, de POST-methode voor het maken van nieuwe bronnen, de PUT-methode voor het bijwerken van bestaande bronnen en de DELETE-methode voor het verwijderen van bronnen.

  Het gebruik van RESTful API’s heeft de ontwikkeling van moderne webapplicaties vergemakkelijkt door hun schaalbaarheid, eenvoudige structuur en interoperabiliteit. Ontwikkelaars moeten echter zorgvuldig de principes van REST volgen om effectieve en goed ontworpen API’s te bouwen die voldoen aan de behoeften van de gebruikers.

  Leave A Comment

  All fields marked with an asterisk (*) are required