Deel 10: API Testen met Postman

API Testing is een essentieel onderdeel van het ontwikkelingsproces om ervoor te zorgen dat API’s correct functioneren en voldoen aan de vereisten. Een van de meest populaire tools voor het testen van API’s is Postman. Postman is een krachtige API-client waarmee ontwikkelaars en testers API-verzoeken kunnen maken, verzenden en testen. Hier gaan we dieper in op het gebruik van Postman voor API Testing.

Wat is Postman?

Postman is een gebruikersvriendelijke en intuïtieve API-client die beschikbaar is als desktop-applicatie en als een Chrome-extensie. Het biedt een grafische interface waarmee gebruikers API-verzoeken kunnen maken en aanpassen zonder de noodzaak van het handmatig schrijven van HTTP-verzoeken. Postman ondersteunt verschillende authentificatiemethoden, gegevenstypes, parameters en headers, wat het een veelzijdige tool maakt voor API Testing.

Functionaliteiten van Postman:

Postman biedt een breed scala aan functionaliteiten die API Testing eenvoudiger en effectiever maken:

 1. API-verzoeken maken: Met Postman kunnen gebruikers verschillende soorten API-verzoeken maken, zoals GET, POST, PUT, DELETE en meer. Gebruikers kunnen eenvoudig parameters, headers en andere gegevens toevoegen aan hun verzoeken.
 2. Omgevingsvariabelen: Postman biedt ondersteuning voor omgevingsvariabelen, waardoor gebruikers eenvoudig kunnen schakelen tussen verschillende omgevingen, zoals ontwikkeling, test en productie, zonder dat ze de API-endpoints handmatig hoeven te wijzigen.
 3. Tests uitvoeren: Postman stelt gebruikers in staat om tests te definiëren die automatisch worden uitgevoerd nadat een API-verzoek is verzonden. Deze tests kunnen worden gebruikt om de respons van de server te valideren en te controleren op verwachte resultaten.
 4. Collecties en gedeelde omgevingen: Postman stelt gebruikers in staat om API-verzoeken te organiseren in collecties en omgevingen, waardoor het beheer van testcases en testgegevens eenvoudiger wordt. Deze collecties kunnen ook worden gedeeld met andere teamleden om samen te werken aan API Testing.
 5. Automatisering: Postman biedt ook mogelijkheden voor automatisering door middel van scripts en integraties met CI/CD-tools. Hiermee kunnen gebruikers hun API-tests opnemen in hun continue integratie- en implementatieproces.

Hoe API Testen met Postman?

Het testen van API’s met Postman is een eenvoudig proces dat bestaat uit de volgende stappen:

 1. Installeren en starten: Download en installeer Postman op uw computer. Start de applicatie en u bent klaar om te beginnen met het testen van API’s.
 2. Maak een nieuw verzoek: Maak een nieuw verzoek door het URL-endpoint in te voeren en het gewenste HTTP-verzoek te selecteren (bijv. GET, POST, PUT, DELETE).
 3. Voeg parameters en headers toe: Voeg eventuele parameters en headers toe die nodig zijn voor uw verzoek. Dit kan worden gedaan in de sectie ‘Params’ en ‘Headers’ in Postman.
 4. Verzend het verzoek: Klik op de ‘Send’-knop om het API-verzoek naar de server te verzenden en de respons te ontvangen.
 5. Voer tests uit (optioneel): Definieer tests om de respons van de server te valideren. Tests kunnen worden geschreven in JavaScript en worden uitgevoerd nadat het verzoek is verzonden.
 6. Bekijk en analyseer de respons: Bekijk de respons van de server in de sectie ‘Body’ van Postman. Analyseer de gegevens om te controleren of het gewenste resultaat is bereikt.

Postman maakt het testen van API’s eenvoudig en effectief door middel van zijn gebruikersvriendelijke interface en handige functies. Het stelt ontwikkelaars en testers in staat om snel API-verzoeken te maken, te verzenden en te testen, en biedt een gestroomlijnde manier om API Testing in het ontwikkelingsproces op te nemen.

De blogserie API:

Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7
Deel 8
Deel 9
Deel 10
Deel 11
Deel 12
Deel 13

Tags:

Geef een reactie

Solvware Animatie - Uitleg Video


This will close in 0 seconds

Contact formulier

This will close in 0 seconds

Info aanvragen

This will close in 0 seconds